7 Ağustos 2018 Salı

“Anlamak yalnızlıktır.”


" Tarifsiz yalnızlıklar içinde yaşayıp gidiyoruz, özellikle en derin ve en önemli konularda hepsinden çok büyüyor yalnızlığımız. "

İşte tam olarak da bu! Ne güzel söylemiş Mr. Rilke. İnsan bazen onca kalabalığın içinde bile kendini yalnız hissedebiliyor. Ailenin her daim yanında olduğunu biliyorsun ama bilmek yetmiyor bazen yine de tek başına kalınca insan bir düşünmüyor değil. İleride ne durumda olacağım, nasıl olacak hayatım, kiminle evleneceğim falanlar filanlar. Başını yastığa koyduğun zaman derin düşünceler içinde boğulup gidiyoruz yada yıldızlara bakarken. Ben gökyüzünü çok severim hele ki gece o yıldızların parlayışı. Marsın bize bir yandan göz kırpışı. Canım sıkkın olunca seyretmek içimi rahatlatır her zaman. Sanki yıldızlara kadar çıkmış kadar olurum. Onlara tırmanmak birde oradan yaşadığım dünyayı izlemek isterim. Ne kadar yalnızlık yada ne kadar içinde yalnızlığını yaşayan kimseler var diye.


“Yalnızlığınızın büyüklüğünü de duyumsarsanız buna sevinin; çünkü diye sorun kendinize, büyüklüğü içermeyen bir yalnızlık neye yarar? Topu topu tek bir yalnızlık vardır, o da büyüktür, kolay katlanılacak gibi değildir. Dolayısıyla, herkesin yaşamında öyle saatler vardır ki, insan yalnızlığı verip ne denli yavan ve ucuz olursa olsun bir beraberliği almak ister karşılığında; iyi kötü ilk rastlayacağı kişiyle, en sıradan bir kişiyle sözde birazcık bir anlaşma uğruna yalnızlığı elden çıkarmak ister. Ama belki de yalnızlığın büyüdüğü saatlerdir bunlar; çünkü onun büyüyüşü de tıpkı oğlanların büyümesi gibi birtakım acı ve sancılarla gerçekleşir ve baharın ilk günleri gibi hüzünle dolup taşar. Ancak, şaşırtmasın bu sizi. Bizlere gereken yalnızlıktır, büyük, içsel bir yalnızlık. Kendi içine yürümek ve saatler boyu kimselere rastlamamak... İşte erişilmesi gereken şey bizler için.” 

Rainer Maria Rilke'ın Genç Bir Şaire Mektuplar kitabını okumanızı tavsiye ederim eğer biraz hüzünlenmek istiyorsanız ki alıp okumanın tam sırası. Hani hayatınızda her şey düzgün gider ama insanız ya işte o düzen, o güzellikten, o yoluna gitmişlikten bile sıkılıp içimizden biraz da hüzünlenmek üzülmek gerekir ya. Duygusal bi müzik çaldığında eee üzülecek bir şeyimiz yok bak olmadı şimdi şarkının tadı kaçtı dediğimiz zamanlar olur yani bende olmuştur bu :D Neyse işte sizde de böyle dönemler oluyorsa bir yandan slow bir keman müziğiyle okursanız. Aman tadından yenmez. Hadi o zaman kitabı raflardan almaya koşunuz :)



“Anlamak yalnızlıktır.”

16 yorum:

  1. Merak ettim kitabı alacağım

    YanıtlaSil
  2. Kalabalığı sevmediğim kadar yalnızlıktan da kimi zaman korkuyorum. Yalnızlıkla ilgili yazılar okumak bende farklı hisler uyandırıyor. Kimsenin olmadığı, sessiz bir ortamda durup düşünmek ya da hiç düşünmeden kafayı dinlendirmek bazen çok iyi geliyor. En çokta doğa ortamında iyi geliyor. Huzur buluyor insan.
    Kitabı da merak ettim, bulursam alacağım. Kalemine sağlık. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii doğrudur bazen de korkutur insanı yalnızlık. Beni de. Ammma kafa dinlemek ve düşüncelere dalmak için harike. Teşekkür ettiim :):)

      Sil
  3. yalnızlık çok severim yaa. kendi seçtiğimiz yalnızlık yani. insan yalnız olsa da kendini yalnız hissetmez kiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. baaak onu hiç bilemedim hissetmez mi kii :p

      Sil
  4. GENÇ BİR ŞAİRE MEKTUPLAR
    Rilke
    Aralık Yayınları
    Rilke, Alman şiirinin en önemli şairlerinden. Çok sayıda kitabı olan sanatçının en tanınan kitabı da Duino Ağıtları.
    Bu kitabı onun mektuplarından oluşuyor. Kendisi de bir zamanlar askeri okul öğrencisi olan şaire, yine onun okulundan daha yeni bir öğrenci mektup yazar. Yeni öğrenci de bir şair olmak istemektedir. Bir bakıma ondan öğüt ister.
    Rilke de yanıt verir ve mektuplaşmalar başlar. Rilke, yeni şairin şiirlerine eleştiri getirmez ama şiir hakkında, sanat hakkında düşüncelerini yazar. Rilke’nin mektupları alçakgönüllü. Kendisi bile sanatının farkında değilmiş gibi.
    Rilke, hayatını edebiyata adamış bir sanatçı. Yazmaktan yaşamaya zaman bile bulamamış. Kitaplarından hiç kazananmış neredeyse. Hatta, yayınevleri ona kitaplarını vermediği için, kendisi de parasız olduğu için kendi kitaplarını bile alamıyor.
    Hastalık, parasızlık ve derin bir yalnızlık yaşayan bu büyük sanatçının dünyasına girmek için büyük fırsat.
    Not:dört/dört

    YanıtlaSil
  5. baak geçen seneee okuyup blogda yazmıştımdıııı :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş, ben de merak ettim kitabı ve en kısa zamanda alıp okuyacağım. Bugüne güzel bir tesadüf oldu :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii alıp okuyun efenim. Önerilerimi önemli kılmanız beni mutlu eder tişekkürler :):))))

      Sil
  7. Evet Müfred çok iyi özetlemişsin tam olarak da öyle.

    YanıtlaSil
  8. Okuyacak harika bir kitap önerisi ve güzel bir yazı buldum bloğunuzda. Yalnızlıktan neden korkuluyor anlayamıyorum, çoğu arkadaşla konuştuğumda kendileriyle 5 dakika bile yalnız kalmaktan imtina ettiklerini gözlemliyorum. Bunun üstünde çalışma yapılmalı, çünkü kendi iç sesimize ulaşmamız, kendimizle başbaşa kaldığımızda mümkün olacaktır ki, bu birey olmak için çok önemli bir harekettir. Sevgiler ve yeni yazılar bekliyorum sizden. :)

    YanıtlaSil